salam tazkir

" tidak ada yang bahaya bagi iman melainkan cinta kepada dunia dan tidak ada bahaya bagi hati melainkan tertarik kepada hiasan dunia. Maka, apabila hati telah hancur, apalagi yang akan dibanggakan oleh seseorang di hadapan Allah kelak?" -Imam Ahmad Bin Hanbal-

Sunday, March 27, 2016

Oh, Alangkah!

Oh alangkah!

Nafas masih dihela sambil tangannya laju menyidai baju yang penuh sebakul itu. Sudah lima minit azan maghrib berkumandang, tapi ada bisikan yang memujuknya,

“Sebentar, sebentar,”

Lalu yang kononnya sebentar itu biasanya melewati sehingga satu jam. Mahu mencuci dapur pula,oh sedikit lagi ruang tamu perlu disapu.

“Allah, astaghfirullah, lewat,lewat,” terkadang keluar juga rasa sesal itu namun untuk waktu solat yang berikutnya diulangi lagi kejadian yang sama.

Oh,alangkah buruknya sikap makhluk yang bernama hamba itu.

Bengap sangatkah untuk dia mengerti bahawa setiap nafasnya yang terhela, setiap pergerakan sendi dan jari, mata yang melihat, otak yang berfikir dan segala yang dinikmati saat itu hanya pinjaman..!

Dan saat Pemilik pinjaman itu memanggil menghadapNya, dilengah-lengahkan pula.

Alangkah sombongnya makhluk yang hanya seorang hamba itu!

Dan,
Azan sedang berkumandang, segera bergegas menyucikan dirimu…

Kau hanya seorang hamba yang diberi pinjam serba-serbi, maka nikmat apakah lagi yang ingin kau ingkari jika kau benar hamba yang bersyukur!


Oh, alangkah! Menjadilah kita hamba yang bersyukur...

No comments: