salam tazkir

" tidak ada yang bahaya bagi iman melainkan cinta kepada dunia dan tidak ada bahaya bagi hati melainkan tertarik kepada hiasan dunia. Maka, apabila hati telah hancur, apalagi yang akan dibanggakan oleh seseorang di hadapan Allah kelak?" -Imam Ahmad Bin Hanbal-

Thursday, May 21, 2015

A vs A

Di dalam surah Al-qasas ayat 14-19 ada menceritakan situasi Nabi Musa membantu salah seorang daripada kelompoknya iaitu dari kalangan bani israil yang dizalimi.

Tanpa niat untuk membunuh tetapi cuba membela orang yang lemah, pemangsa yang daripada golongan firaun itu akhirnya mati dipukul oleh Nabi Musa.

Sungguh ia adalah suatu penyesalan bagi seorang manusia yang tidak berniat ke arah itu.

Maka, sejak daripada kejadian itu, Nabi Musa alaihissalam sering mengulangi kata-kata penyesalan dan memohon ampun pada Tuhan.

"Sesungguhnya aku telah membunuh jiwa yang yang tidak diperintahkan kepadaku untuk membunuhnya" - riwayat bukhari

Dan untuk kali yang kedua Nabi Musa menemukan lagi orang yang sama dengan semalam telah dianiayai lagi oleh kaum firaun yang lain. Dia meminta bantuan dari Musa alaihissalam.

Dengan kekuatan yang Nabi Musa memiliki,hampir sahaja dia terbunuh pemangsa dari kaum firaun itu, namun apabila dia ditegur,

"adakah kau ingin membunuh orang seperti semalam?"

Segera dia menghentikan perbuatannya.

Hakikat sebenar, Nabi Musa alaihissalam, hanya ingin membantu orang-orang yang dizalimi.

Mereka ( kaum firaun) telah menganiaya kaum yang lemah (bani israil). Jika benar mereka ingin beradu tenaga,mengapa tidak beradu tenaga dengan orang yang sama kekuatan dengan mereka..??

Mereka itulah orang-orang yang zalim.

Teringat saya sewaktu salah seorang adik lelaki saya bergaduh (menggunakan anggota badan) dengan salah seorang adik perempuan saya, apabila dilihat ibu saya,segera ibu menegur adik lelaki saya tersebut,

"kalau nak gaduh,gaduh dengan adik beradik yang sama besar dan sama kuat dengan awak,awak gaduh dengan orang yang lebih lemah dengan awak,memang awak akan menang dan awak dah menganiaya orang yang lemah tersebut,".

Wallahhu a'lam.
Sekian.

No comments: