salam tazkir

" tidak ada yang bahaya bagi iman melainkan cinta kepada dunia dan tidak ada bahaya bagi hati melainkan tertarik kepada hiasan dunia. Maka, apabila hati telah hancur, apalagi yang akan dibanggakan oleh seseorang di hadapan Allah kelak?" -Imam Ahmad Bin Hanbal-

Monday, September 12, 2011

Muhasabah Dosa

BISMILLAHIRAHMANIRAHIIM

AWAS!DOSA BERGANDA

Walaupun terdapat perbezaan antara DOSA BESAR dan DOSA KECIL,seseorg itu tidak boleh sewenang-wenangnya melakukan DOSA KECIL tersebut.AWAS,kerana apabila DOSA-DOSA KECIL dilakukan,ia akan BERGANDA seterusnya menjd DOSA BESAR!PERTUKARAN INI BERLAKU APABILA:

MELAKUKAN sesuatu DOSA secara BERULANG2 dan TERUS MENERUS walaupun ia DOSA KECIL.Sesungguhnya,hanya perkara yg baik sahaja yg boleh dilakukan secara berterusan walaupun SEDIKIT.

SESUATU dosa itu DIANGGAP SEBAGAI PERKARA REMEH.Jgn pernah sesekali mengatakan dosa itu sebagai perkara REMEH walaupun ia KECIL,kerana Allah itu MAHA BESAR LG MAHA AGUNG.

TIMBUL rasa BANGGA kerana dapat MELAKUKAN DOSA TERSEBUT.Walaupun tahu perkara tersebut DOSA,seseorg BANGGA melakukannya.Dia tidak sedar bahawa dia akan MENDAPAT BALASAN BURUK DARIPADA ALLAH.

TERTIPU dgn NIKMAT YG ALLAH KURNIAKAN.Inilah ISTIDRAJ iaitu seseorg yg diberi NIKMAT oleh Allah,namun masih KEKAL MELAKUKAN DOSA dgn perasaan AMAN dan TENTERAM.

TIDAK segan-silu(MALU)memberitahu org lain akan dosa yg dilakukan.Seseorg yg bersikap seperti ini sebenarnya telah MEMALUKAN DIRINYA SENDIRI bukan sahaja di HADAPAN MANUSIA,Bahkan DI HADAPAN ALLAH.

DOSA yg dilakukan oleh seorg ULAMA atau TOKOH dan menyebabkan ramai pengikut turut melakukannya.Oleh sebab itu,AJARKANLAH PERKARA YG BENAR dan TEPAT BERLANDASKAN SYARIAT ALLAH.

KENALI DOSA DAN JAUHINYA.

BERDOSA KEPADA SIAPA?

1.ALLAH SUBHANAHU WA TA'ALA

Salah satu dosa terhadap-Nya ialah SYIRIK kepada ALLAH.Namun,ada perlakuan yg secara TIDAK SEDAR yg menyebabkan berlakunya SYIRIK.Itulah PERBUATAN SIHIR atau mencari org lain seperti BOMOH dan DUKUN utk MENYELESAIKAN MASALAH.Sedangkan Allah sahaja TUHAN YG BERHAK DISEMBAH.

2.DIRI SENDIRI

Seseorg DITEGAH daripada MENZALIMI DIRINYA SENDIRI dgn melakukan DOSA2 seperti MEMBALAS DENDAM terhadap org lain,MENUKAR JANTINA atas dasar KECENDERUNGAN SEJAK KECIL,BERLEBIHAN KETIKA MAKAN dan sebagainya.DOSA yg PALING BESAR terhadap DIRI SENDIRI adalah MEMBUNUH DIRI kerana tiada lg KESEMPATAN BERTAUBAT.

3.ORANG LAIN

Antara contoh PERBUATAN DOSA kepada ORG LAIN seperti MENCURI dan yg seumpamanya,MEMBUAT BISING DI TEMPAT UMUM,MEMBAWA KHABAR BURUK tentang DIRI SESEORG dan sebagainya.PERBUATAN ini biasanya hanya utk MEMUASKAN HAWA NAFSU seseorg tanpa mengambil kira KESAN yg akan ORG LAIN PEROLEH.

KATEGORI DOSA

1.AQIDAH

-SYIRIK kepada Allah

-MENGAMALKAN SIHIR

2.AKHLAQ

-Tidak menunaikan HAK kepada kedua2 IBU BAPA dan sesama manusia

-Berlaku ZALIM terhadap makhluk Allah yg lain seperti HAIWAN dan TUMBUHAN.

-Memiliki sifat MAZMUMAH dalam diri seperti HASAD,TIPU DAYA,KIANAT dan sebagainya.

3.IBADAH

-MERINGAN-RINGANKAN SURUHAN ALLAH seperti SOLAT,PUASA dan ZAKAT.

-Apabila LALAI melaksanakan PERINTAH ALLAH,tidak BERSEGERA MENGGANTIKANNYA.Contohnya,TIDAK MENGQADA SOLAT FARDHU yg DITINGGALKAN dan TIDAK MEMBAYAR FIDYAH atas PUASA YG TIDAK SEMPAT DIQADAKAN.

4.MUAMALAT

-Membuat URUSAN BERSANGKUTAN RIBA.

-MENGURANGI TIMBANGAN DALAM JUAL BELI.

KESALAHAN DALAM BERTAUBAT

1.Mahu BERTAUBAT tetapi MENUNDA TAUBAT

Seharusnya tidak DILEWATKAN BERTAUBAT kepada Allah kerana itu merupakan KEWAJIPAN setiap MUSLIM YG BERDOSA.Ini BERTUJUAN supaya ia tidak menjadi PEMBUNGKUS HATI sehingga DOSA SUKAR DIHAPUS.

2.LALAI DAN TERLUPA UTK BERTAUBAT

Ramai antara kita tidak pernah TERLINTAS sama sekali telah BERDOSA KEPADA ALLAH,lantas LALAI utk BERTAUBAT KEPADA ALLAH.

3.ENGGAN BERTAUBAT KERANA KHUATIR AKAN MELAKUKANNYA LAGI

Seseorg telah BERBUAT DOSA kepada Allah dan kemudian INGIN BERTAUBAT,malangnya tidak MENERUSKANNYA KERANA KHUATIR akan MELAKUKAN DOSA ITU SEMULA.Persoalannya,ADAKAH KITA PASTI AKAN MATI DALAM KEADAAN KITA SEMPAT BERTAUBAT?

4.MALU HENDAK BERTAUBAT

Antara UJIAN bg org yg ingin BERTAUBAT ialah PANDANGAN dan CELAAN daripada mereka yg TIDAK MEMAHAMI ISLAM.Jika benar-benar kita JUJUR dgn TINDAKAN SERTA BERBEKALKAN SIFAT SABAR,lama-kelamaan kita akan MUDAH MENGHADAPI SEMUA UJIAN tersebut.

5.BERANI BUAT MAKSIAT LAGI KERANA RAHMAT ALLAH LUAS

RAHMAT dan KASIH SAYANG Allah bersama dgn ORG YG BAIK,bukan dgn mereka yg LALAI dan SUKA MELAKUKAN KEMAKSIATAN PADA ALLAH.

6.TERTIPU DGN AHLI MAKSIAT

Jangan berasa HAIRAN melihat mereka yg TERUS MENERUS MELAKUKAN MAKSIAT tanpa ada BALASAN daripada ALLAH,bahkan mereka DIBERIKAN NIKMAT DI DUNIA.Mereka memiliki kesemua itu sebagai PEMILIKAN SEMENTARA sebelum MEREKA AKAN DIAZAB PADA HARI AKHIRAT NANTI.

7.BERPUTUS ASA DARIPADA RAHMAT ALLAH

Ada PELAKU MAKSIAT yg BERTAUBAT dan kemudian kembali MELAKUKAN DOSA dan BERTAUBAT SEMULA BERULANG KALI.Akhirnya membawa kepada BERPUTUS ASA daripada RAHMAT ALLAH kerana MERASAKAN DIRINYA DITAKDIRKAN BEGITU.SIKAP BERPUTUS ASA daripada RAHMAT ALLAH seharusnya DIELAKKAN,MALAHAN TERUS BERUSAHA KERANA INILAH SIKAP SEORG MUSLIM.

APAKAH ALLAH TERIMA TAUBATKU?

KAMU LAKUKAN DOSA KERANA KEJAHILAN.LALU SEGERA BERTAUBAT.

FIRMAN ALLAH MAKSUDNYA:"Sesungguhnya penerimaan taubat itu disanggupi oleh Allah hanya bagi orang yang melakukan kejahatan disebabkan kejahilan,kemudian mereka segera bertaubat.Maka(dengan adanya dua sebab itu)mereka diterima taubatnya.Dan (ingatlah)Allah Maha Mengetahui,lagi Maha Bijaksana,"

SURAH AN NISAA' AYAT 17

KAMU LAKUKAN DOSA TETAPI KEMUDIAN KAMU INSAF DAN BERUSAHA MEMPERBAIKI DIRI....

FIRMAN ALLAH MAKSUDNYA:"Dan mana-mana dua orang di antara kamu yang melakukan perbuatan yang keji itu,maka hendaklah kamu menyakiti keduanya;kemudian jika mereka bertaubat dan memperbaiki keadaan diri mereka(yang buruk),maka biarkanlah mereka;kerana sesungguhnya Allah adalah sentiasa Menerima Taubat ,lagi Maha Luas Rahmat-Nya."

(SURAH AN-NISAA' AYAT 16)

DIA MEMAAFKAN KESALAHAN YANG KAMU LAKUKAN....

FIRMAN ALLAH MAKSUDNYA:"Dan Dialah Tuhan yang menerima Taubat daripada Hamba-hamba-Nya(yang bertaubat)serta memaafkan kejahatan-kejahatan (yang mereka lakukan);dan Ia mengetahui akan apa yang kamu kerjakan."

(SURAH AL-SYURA AYAT 25)

DIA MEMAAFKAN KESALAHAN SIAPA SAHAJA YANG DIKEHENDAKI-NYA...

FIRMAN ALLAH,MAKSUDNYA:"Dan Dia juga akan memnghapuskan kemarahan hati orang yang beriman itu ,dan Allah akan menerima taubat orang yang dikehendaki-Nya;dan Ingatlah Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana."

(SURAH AT TAUBAH AYAT 15)

Shodaqallahul 'Aziimm

SESUNGGUHNYA ALLAH ITU MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENYAYANG

DARIPADA ABU SAID AL KHUDRI R.A.,katanya:
"Aku mendengar Rasulullah S.A.W.bersabda yang bermaksud:"Iblis berkata pada Tuhannya:"Demi KEPERKASAAN-MU dan KEAGUNGAN-MU,aku akan selalu menyesatkan anak keturunan Adam selama mana roh masih berada di dalam jasad mereka." Allah menjawab:"Demi KEPERKASAAN-KU dan KEAGUNGAN-KU,Aku akan selalu MENGAMPUNI mereka selagi mereka MEMINTA AMPUN KEPADA-KU

(HADIS QUDSI)

HIJRAH DARIPADA MAKSIAT KEPADA TAAT

PERINGKAT PERTAMA buat maksiat,HATI RESAH GELISAH,HATI TERTOLAK dan AMAT TIDAK SESUAI dengan FITRAH.Terasa WAJAH dan AIR MUKA DICONTENG ARANG.ALHAMDULILLAH

PERINGKAT KEDUA TERLIBAT,terasa HATI kian JINAK dan BERKEHENDAKKAN kepada MAKSIAT.MAKIN AKRAB walau masih ada RASA MALU dan RAGU,BANGKAI MAKSIAT masih cuba DISEMBUNYIKAN sedaya mampu.TERASA HINA andai ada yang mampu MENGHIDU DIARI HIDUPNYA yang TERCALIT DOSA dan NODA.Semoga Allah MELIMPAHKAN TAUFIK HIDAYAH-NYA

PERINGKAT KETIGA,MAKSIAT kini TERASA KIAN LAZAT.Terasa alah bisa tegal biasa.Sudah mula KETAGIH sehingga SANGGUP BERUSAHA meneruskan MAKSIAT walau ada HALANGAN.MAA SYAA ALLAH

PERINGKAT AKHIR,TERINGIN mau MENGAJAK orang lain ke arah KEMUNGKARAN,TERASA ingin MEMPROMOSIKAN dan MENGKOMERSIALKAN MAKSIAT.RASA MALU dan IMAN sudah TERCABUT dari HATI.NAUDZUBILLAHI MIN DZALIK

SEBELUM SAMPAI KEPADA PERINGKAT KEDUA dan SETERUSNYA,jadikanlah RASA RESAH sebagai BENTENG dan TEMBOK agar MAMPU BERHENTI TERUS.MOGA TAAT MENGAMBIL ALIN TEMPAT MAKSIAT.INSYA-ALLAH

MENUTUP PINTU MAKSIAT

PINTU TAUBAT SELALU TERBUKA seperti yang disebutkan dalam HADIS Rasulullah Shaalallahu Alaihi Wasallam yang bermaksud:

"Setiap manusia sering melakukan kesalahan dan sebaik-baik orang yang yang sering berbuat kesalahan adalah sering BERTAUBAT kepada-Nya."

(RIWAYAT AL-TIRMIZI)

Bagi mereka yang ingin BERTAUBAT,TIP dibawah DIHARAP dapat MEMBANTU.Insya-Allah

IKHLAS DAN MENYERAH DIRI SEPENUHNYA KEPADA ALLAH

Inilah perkara yang PALING UTAMA.Jika seorang hamba IKHLAS BERTAUBAT KERANA ALLAH,Allah pasti akan MENERIMA TAUBATNYA.Seorang hamba tidak pernah MENINGGALKAN KEKASIH yang DICINTAINYA kecuali kerana ada kekasih lain yang lebih dia sukai atau ingin lari daripada sesuatu yang tidak diinginkannya.Apabila hati seorang hamba telah BERSIH dan IKHLAS dalam BERIBADAH kepada-Nya,maka PENYAKIT CINTA akan MAKSIAT tidak akan menjangkitinya kerana perasaan ini hanya berjangkit pada hati mereka yang kosong.

MUJAHADAH(BERSUNGGUH-SUNGGUH)

NASFU ialah makhluk Allah yang BOLEH DITUNDUKKAN.MENGAWALNYA bererti MELEPASKAN DIRI daripada DIPERHAMBAKAN oleh HAWA NAFSU.MENGAWAL NAFSU daripada MAKSIAT bukanlah bermaksud melawan hanya sekali dua tetapi BERTERUSAN KERANA ALLAH.Apabila seseorang BERMUJAHADAH MELAWAN NASFUNYA,KEBAIKAN dan KEBERKATAN akan datang kepadanya.

BANYAK MENGINGATI AKHIRAT

Tidak banyak berangan tentang Dunia sebaliknya banyak mengingati MATI serta ALAM PENGAKHIRAN seperti nikmat ABADI di DALAM SYURGA serta AZAB dan DERITA di NERAKA.Ini akan menyebabkan TIMBUL RASA untuk melakukan TAUBAT NASUHA dan MENGGANTI semula SEMUA AMAL SOLEH yang ditinggalkannya dahulu.

SIBUK DENGAN HAL YANG BERMANFAAT

SENGGANG MASA yang banyak tidak terisi menyebabkan seseorang melakukan perkara yang MENGHERET kepada GEJALA-GEJALA yang TIDAK SIHAT.Apabila MASA TERISI dengan AKTIVITI yang BERMANFAAT,maka tidak ada RUANG MASA LAGI UNTUK BERBUAT MAKSIAT.

MENUNDUKKAN PANDANGAN

Dari Mata turun ke hati.Begitulah PENANGAN MATA.Kerana itu menundukkan pandangan sangat DITUNTUT bagi MEMBERIKAN KETENANGAN.Apabila DITUNDUKKAN PANDANGAN,hati juga mampu MENUNDUKKAN SYAHWATNYA.

BERGAUL DENGAN ORANG BAIK

Seorang TEMAN yang BAIK akan membantu membawa kita ke jalan KETAATAN KEPADA ALLAH.Dia akan MENEGUR dengan BERHIKMAH sekiranya KITA BERSALAH.Dia akan sentiasa MENGINGATKAN kita KEPADA ALLAH.BERKUMPUL MENDENGAR MAJLIS ILMU bersama orang SOLEH juga akan sentiasa di beri RAHMAT ALLAH.

BANYAK BERDOA

Sebaik-baiknya BERDOA MEMOHON kepada Allah Supaya diberikan KESEMPATAN untuk BERTAUBAT NASUHA,walau bagaimana besar dan banyak pun dosa kita.DISARANKAN juga MEMILIH waktu-waktu yang MUSTAJAB DOA seperti ketika SUJUD DALAM SOLAT,PADA AKHIR MALAM,MASA ANTARA ADZAN dan IQAMAT dan sebagainya.

Waallahualam
 Sharing is caring!

No comments: