salam tazkir

" tidak ada yang bahaya bagi iman melainkan cinta kepada dunia dan tidak ada bahaya bagi hati melainkan tertarik kepada hiasan dunia. Maka, apabila hati telah hancur, apalagi yang akan dibanggakan oleh seseorang di hadapan Allah kelak?" -Imam Ahmad Bin Hanbal-

Sunday, September 25, 2011

Doa buat dia..Pagi itu tidak berawan. Tapi kesejukan mencengkam hingga ke tulang hitam. Kewajipan tetap kewajipan. Meski jam 5 pagi sudah berkumandang azan subuh, tapi waktu kerjanya tetap bermula dai angka 8 pagi.
Jam 7 pagi,van besar yang dipanggil coaster telah berderet setia menanti penumpang utama untuk ke university mu’tah.
Hati tersenyum keseorangan. Alhamdulillah,hari ini tidak lewat meski semalam baru selesai diorentasikan. 


Saat bangunan kuliyyah syariah semakin hampir, hati sudah tidak lagi tersenyum. Ada gundah yang menyelubung. Berita yang benar-benar mengocakkan ketenangan fikiran. Kebetulan doktor yang mengajar untuk kelas pagi itu,sangat tegas orangnya,menjadikan diri berusaha memfokuskan fikiran terhadap apa yang dipelajari, meski kerap jua fikiran terhanyut jauh ke luar tingkap kelas,malah jauh dari tempat bumi yang dipijak.

Adakah dia semakin tegar untuk melangkah dengan penuh keyakinan tanpa ada yang menunjuk arah…hati bersoal dengan diri tentang dia. 
Ya Allah…aku tinggalkan dia di Malaysia demi meneruskan perjuangan di bumi mu’tah ini. Tapi aku terlupa mewakilkan Engkau sebagai peneman jua pembantu dirinya…
Maka Ya Allah, peliharalah dia dari perkara yang boleh menyebabkan kemurkaanmu dan kau pautlah hatinya pada perkara-perkara yang membuatkan dia semakin dekat dengan Engkau.
Matahari yang memancar terik ke wajah,lansung tidak memberi kesan pada hati yang sedang mendung. Musim sejuk yang hampir tiba,menghantar angin menerbangkan bahang yang dirasai.

Dan aku akan terus di sini. Melangkah dan terus melangkah. Jatuh bangunku, cukuplah Allah sebagai pembantuku di kejauhan ini.

Maka untuk dia, Engkaulah sebaik-baik penolong buat dia. 

Hadiahilah dia teman-teman seperjuangan yang mampu menjadi wasilah untuk dia sentiasa taat pada Engkau ya Allah…

Kurniakanlah kami kekuatan untuk terus hidup dengan Nur-Mu ya Allah….
Ameen ya rabbal alamin..


MOga kalian kuat menghadapi mehnah hidup adik2 ku! Cukuplah Allah sebagai sebaik-baik teman dan pembantu buat kalian!
Siiru ala barakatillah~

No comments: