salam tazkir

" tidak ada yang bahaya bagi iman melainkan cinta kepada dunia dan tidak ada bahaya bagi hati melainkan tertarik kepada hiasan dunia. Maka, apabila hati telah hancur, apalagi yang akan dibanggakan oleh seseorang di hadapan Allah kelak?" -Imam Ahmad Bin Hanbal-

Thursday, September 9, 2010

Mereka dan kitaDi dalam sebuah kelas pendidikan Islam pada suatu hari,


"Ustazah nak tanya kamu semua, siapa yang pernah solat raya 'Eidulfitri, sila angkat tangan," seorang ustazah bertanyakan kepada anak-anak muridnya yang sedang berada di tingkatan tiga itu.

Hanya 3/4 dari jumlah kelas yang mempunyai ahli seramai 40 orang itu yang mengangkat tangan.

"Yang kadang-kadang? Maksud ustazah, mungkin pernah buat dalam 2-3 kali dalam hidup dia, angkat tangan," ustazah bertanya lagi.

Pun yang mengangkat lebih dari 3/4 ahli kelas.

Soalan diteruskan,
"Yang tak pernah buat?"
1/4 daripada ahli kelas mengangkat tangan.

"ok, yang x pernah tinggal? Mungkin pernah tinggal atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan. Tapi biasanya memang dia solat. Angkat tangan,"ustazah masih tidak jemu bertanya.

Tidak sampai 1/4... mungkin..

Kajian dan pemerhatian yang dilakukan di sebuah Sekolah Menengah Agama di kalangan pelajar Tingkatan 3. Means, 15 tahun.

Itu baru soalan tentang solat Sunat 'Eidulfitri, belum ditanya tentang solat sunat 'Eidul Adha.

Kajian diteruskan.

Seorang pelajar yang pernah solat raya tapi kadang-kadang je, telah disoal.

"Kenapa kadang-kadang je?"

"Kalau sempat aku pi la. Biasanya pagi-pagi raya tu, aku tolong mak aku menghidang. Jarang sangat pun aku dapat solat raya ni. Yelah, pagi raya kan, mesti la busy nye berkali-kali ganda..,"
itu jawapannya.

Kemudian soalan diteruskan pada pelajar yang tak pernah solat sunat hari raya.

"Lah, kau ni... Kan sunat je. Yang wajib pun berat aku nak buat... Lagipun pagi raya biasanya aku bangun lewat. Malam tu dok sibuk tolong mak aku kemas rumah,pasang langsir..bla..bla.. penat weh.. lagipun aku pikir, tu r, sunat kan.. bukannya wajib pun. Solat Jumaat yang wajib tu pun selalu orang tinggal...,"

Soalan terakhir ditujukan buat pelajar yang biasanya tak tinggal solat sunat raya ni.

"Mak aku rajin pi. Aku ikutla. Lagipun aku rasa, tak sempurna raya tu kalau tak dimulakan dengan mandi sunat raya dan solat sunat raya. Kalau rajin sket, sebelum subuh tu,aku ikutla ayah aku solat sunat tasbih..," itu jawapan untuk soalan yang terakhir tadi.

Kita bagaimana? Masih samakah seperti pelajar-pelajar tingkatan TIGA tadi?

Sejauh mana kefahaman kita tentang hari raya sebenarnya...

Selamat Hari Raya 'Eidulfitri... Maaf Zahir dan Batin

P/s:saje nak kongsi cerita waktu kecik2 dulu. Mungkin ada pengajaran yang boleh kita ambil.
Tak dapat nak ulas lebih sebab umi da panggil ajak pi ziarah rumah orang. Asif.

Sambung sket..

Sempena hari raya ini, marilah sama-sama kita merenung sebuah hadith Nabi yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik, berkaitan dengan konsep 'hari raya' yang lebih luas. Menurutnya, Nabi Muhammad SAW bersabda hari raya yang sebenarnya bagi orang beriman itu ada pada 5 keadaan:

1. Setiap hari ia berjalan dan bertemu seorang yang beriman serta ia tidak melakukan sebarang dosa, itu ialah hari raya baginya.

2. Hari keluarnya dari dunia dengan penuh keimanan dari tipu daya syaitan

3. Hari menyeberang Siratul Mustakim dan terselamat dari bencana jatuh ke dalam api neraka

4. Hari kita masuk syurga dengan selamat dan terlepas dari api neraka

5. Hari ia menatap wajah Allah Ta'ala

Menurut Nabi Muhammad SAW Hari Raya bagi setiap orang beriman ada pada 5 ketika; iaitu setiap hari yang dia tidak melakukan sebarang dosa, saat meninggal dunia dalam husnul-khatimah, hari berjaya melintasi Siratul-Mustakim dan terselamat dari masuk ke neraka, masuk ke dalam syurga dan hari dia mengadap Allah Taala.

Menjauhi Dosa

Sekiranya kita tidak melakukan sebarang dosa pada sesuatu hari, itu adalah hari raya bagi kita. Kalaulah kita berusaha sungguh-sungguh menghindarkan diri melakukan sebarang dosa dengan menjauhi larangan Allah serta mematuhi segala perintah Allah, hari itu adalah sebenarnya hari yang harus dirayakan.

Saat menghembuskan nafas terakhir dengan penuh keimanan dari tipu daya syaitan juga termasuk dalam 'hari raya' yang dimaksudkan oleh Nabi Muhammad SAW. Saat sakratul-maut adalah masa yang paling genting bagi setiap individu. Kesakitannya yang amat sangat bukan saja menimpa jasad bahkan rohnya juga; seperti yang digambarkan oleh ulama kesakitannya lebih dahsyat daripada dipalu dengan 1000 pedang, atau digunting dengan beberapa gunting atau digergaji dengan beberapa gergaji. Malahan dikatakan saat sakrat adalah hari kiamat bagi si-mati.

Sakaratul Maut

Menurut Imam Ghazali kesusahan mati itu 3, pertama kesakitan sakaratul maut, kedua kesusahan melihat kedatangan malaikat maut dengan mukanya yang amat bengis dan ketiga, kesusahan jika dinampakkan tempat kediaman di neraka (jika ahli maksiat). Sudahlah tidak tertahan dengan kedahsyatan yang amat sangat, syaitan pula sibuk menangguk di air keruh. Di saat inilah dia menjalankan taktik dan strategi terakhir untuk menumpaskan kita.

Hanya orang yang Allah tetapkan mati dalam husnul khatimah saja terlepas dari tipu dayanya. Berjayanya kita di saat ini barulah kita dapat menikmati hari raya sebenarnya. Namun alam perkuburan merupakan alam yang penuh dengan peristiwa-peristiwa dahsyat. Bagi orang mukmin, ia merupakan satu taman dari taman-taman syurga, sebaliknya bagi orang kafir, alam barzakh adalah satu pintu dari pintu neraka.

Jambatan Menuju Syurga/Neraka

Hari Raya seterusnya adalah hari kita berjaya melepasi api neraka selepas merentas Titian Siratul Mustaqim. Sebelum menyeberang jambatan yang direntang di atas kawah neraka, setiap individu disoal dan ditimbang amalan baik dan jahatnya. Selesai dari segala perhitungan tersebut barulah diperintah meniti Titian yang sangat tajam dan sangat halus ini. Orang yang mengikut jalan lurus semasa di dunia selamat menyeberang dengan kelajuan yang pantas.

Malangnya mereka yang menyeleweng dari jalan lurus di dunia gagal dan jatuh ke dalam api neraka. Bayangkan betapa dahsyat dan ngerinya berada di jambatan yang di bawahnya terdapat lautan api yang sentiasa mengait sesiapa saja yang berdosa. Andainya terlepas dari tercebur ke neraka, barulah boleh kita berhari raya.

Syurga

Hari kita masuk syurga adalah hari raya seterusnya bagi orang beriman. Terlepasnya dari neraka bermakna kita akan dimasukkan ke dalam syurga yang penuh dengan kenikmatan dan kelazatan. Syurga adalah tempat manusia pilihan. Penghuni-penguni syurga dengan muka yang berseri-seri diberikan kerajaan yang sangat luas dengan mahligai yang besar serta menikmati pelbagai juadah yang lazat-lazat. Pendeknya mereka beroleh segala kelazatan dan terhindar dari segala seksa. Inilah sebenarnya hari raya bagi orang mukmin.

Hari raya yang paling meggembirakan orang beriman ialah di saat memandang wajah Agung Ilahi. Inilah kenikmatan yang paling agung dan lazat sehingga terlupa kelazatan dan kenikmatan syurga. Ia merupakan puncak atau klimaks kenikmatan orang beriman.

Memandangkan kita belum pun menempuh saat-saat di atas, sepatutnya kita berasa cemas dan berwaspada. Dalam masa kita bersuka ria menyambut hari raya ini, lintaskanlah di hati sanubari kita bahawa hari raya sebenarnya belum kita tempuhi lagi. Amat jauh terpesongnya budaya kita yang menyambut hariraya dengan maksiat seperti hiburan, nyanyian, tarian dan pelbagai kegilaan yang melupakan kita akan hari raya sebenarnya.

Aidilfitri hanya satu gambaran atau tamsilan bagi kita merenung bahawa Allah akan membalas dengan ganjaran baik jika berjaya melepasi rintangan hawa nafsu dan mengendalikan hidup mengikut cara yang Allah redhai.

Mudah-mudahan hari raya yang kita hadapi ini tidak berakhir di sini saja, sama-samalah kita berdoa semoga ia berterusan sehinggalah kita berjaya melepasi sakaratul-maut, titian siratul-mustaqim, menjadi penghuni syurga dan akhirnya mengadap zat Allah Taala di syurga kelak.


Wallahhu a'lam
Mohon maaf atas kekurangan..

No comments: